De Eerste Stappen naar een Soepele Integratie in de HIT-Actiefstal

 

Het introduceren van je paard in een HIT-actiefstal kan spannend zijn. Plotseling wordt je paard onderdeel van een kudde met 30 andere paarden. Maar wees gerust: bij ons verloopt dit proces zorgvuldig en in fases, zodat zowel jij als je paard comfortabel kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Hier lees je hoe we dat aanpakken en waar je rekening mee kunt houden.

 

Intake-lijst

De integratie begint al voordat je paard arriveert. Met behulp van onze intake-lijst kijken wij op het moment dat een paard vertrekt, welk paard het meest geschikt is om zijn plaats en positie in de kudde over te nemen. We nemen ruim van tevoren contact met je op, zodat je je goed kunt voorbereiden. Voor de verhuizing vragen we je om alle vaccinaties op orde te brengen en een wormonderzoek uit te voeren.

We bespreken samen of je paard eerst nog een tussenstop in onze paddockstallen maakt of rechtstreeks naar de actiefstal verhuist. Voor sommige paarden is het zinvol om deze tussenstap in te bouwen, zodat ze in alle rust kunnen acclimatiseren. Pas later maken ze dan kennis met de kudde.

De aankomst in de actiefstal

Wanneer je paard naar de actiefstal verhuist, komt hij eerst in de Beachclub te staan. Zo noemen wij de ruim opgezette paddock die als introductieruimte dient. Dit plannen we meestal in de middag, wanneer de meeste paarden in de wei zijn. Zo kan je paard rustig alles verkennen. Naarmate de middag vordert, zullen de eerste paarden terugkomen van de wei en kennismaken. De Beachclub is extra ruim opgezet, zodat je paard alle ruimte heeft om op zijn eigen tempo contact te maken of zich juist terug te trekken. We voeren in deze periode onbeperkt hooi uit een grote hooiruif.

Op de eerste dag vragen we je om je paard niet meer uit zijn nieuwe omgeving te halen, om de stress minimaal te houden. Na een nacht samen (met een omheining ertussen) is het meestal al rustig. De omheining van de Beachclub is zonder stroom aangelegd, zodat de paarden veilig kunnen neuzen en soms al kroelen.

Kennismaking met de kudde

De volgende ochtend brengen we je paard naar een wei naast de grote wei van de kudde. Dit geeft hem de ruimte om te observeren en te wennen aan de dynamiek van de groep. We vragen jou om hem daar zelf uit te halen en iets met hem te doen, het liefst wat je normaal ook met hem zou doen. Houd het wel bij lichte arbeid. Dit geeft hem een moment om zijn energie kwijt te kunnen. Ook is dit het aangewezen moment om krachtvoer te geven, aangezien er geen mogelijkheid is om dit in de Beachclub te doen.

Gemiddeld houden we dit schema een week aan, zodat elk paard voldoende tijd krijgt om kennis te maken. Bij sommige paarden gaat dit sneller, bij anderen langzamer. Iedereen krijgt de tijd die hij nodig heeft.

In de ochtenduren, als de actiefstal leeg is omdat de paarden in de wei staan, kun je alvast de sluizen oefenen. Hierover lees je meer in een andere blog.

De eerste keer bij de kudde

Als de wenperiode voorbij is, mag je paard ’s ochtends met de kudde mee. Dit gebeurt in de grote wei, waar voldoende ruimte is. De kennismaking gebeurt gefaseerd. De kudde zal het nieuwe paard in eerste instantie afwijzen en terugsturen . Dit betekent dat je paard meestal nog niet direct bij de rest mag staan.

Hoe dit verder verloopt, verschilt per paard. Sommigen blijven rustig apart staan, terwijl anderen continu proberen zich bij de kudde te voegen. In al die jaren hebben we hier nog geen grote blessures bij gezien. Het ergste dat we soms zien, zijn oppervlakkige bijtwonden, maar vaak blijven er ook paarden helemaal ongeschonden.

Hoe de kudde reageert, hangt af van hoe goed  je paard gesocialiseerd is. Merries worden vaak minder als bedreiging gezien dan ruinen, en koudbloeden passen zich meestal gemakkelijker aan dan heethoofden. Ook speelt leeftijd een rol: paarden die net uit de opfok komen, hebben vaak minder moeite dan paarden die hun hele leven zonder kudde hebben doorgebracht.

’s Avonds brengen we je paard terug naar de Beachclub, zodat hij alles rustig kan verwerken en tot rust kan komen. De impact op een paard is immens: alle nieuwe ontmoetingen, het onthouden van de rangorde, de nieuwe omgeving en natuurlijk de sluizen. De paarden zijn mentaal vaak bekaf in deze eerste periode.

Wennen aan het nieuwe ritme

Na ongeveer twee weken, als je al verder bent met het oefenen van de sluizen, kan je paard ook ’s nachts bij de kudde blijven. Maar ook hier geldt: het is een gemiddelde en we bekijken zorgvuldig of het al kan.

In deze periode helpen we je paard nog met de sluizen, maar het is belangrijk dat jij nog steeds dagelijks oefent. Jij bent immers de vertrouwde persoon voor je paard en dat is het meest waardevol.

Een intensieve periode voor paard en eigenaar

Zoals je misschien al tussen de regels door leest, is deze periode niet alleen intensief voor je paard, maar ook voor jou. Neem de tijd, plan een paar dagen vrij en houd er rekening mee dat je paard in de eerste weken minder zal presteren. Zijn brein moet wennen aan de vrijheid (wanneer ga ik naar de wei, wanneer ga ik terug, wanneer eet ik, wanneer drink ik?) en zijn lichaam moet wennen aan de continue beweging (tijdens het weideseizoen soms wel 20 km per dag).

Hoefmanagement: een belangrijk punt

Door de toegenomen beweging slijten de hoeven veel sneller dan bij een paard dat maar of op de wei of op stal staat. Zorg ervoor dat je hierop voorbereid bent. Sommige paarden die jarenlang prima zonder ijzers liepen, redden het in de actiefstal niet zonder hoefbescherming. Dit kan door middel van ijzers of hoefschoenen. Wacht niet te lang als je merkt dat de hoeven het niet bijhouden. Ook wij zullen op tijd aan de bel trekken, als we zien dat een paard moeite heeft. In de actiefstal is beweging geen keuze: de lange, verharde trail is de enige weg naar water en de kudde.


We hopen dat deze uitleg je meer inzicht geeft in de stappen die we nemen voor een zorgvuldige integratie. Iedereen krijgt de tijd en begeleiding die nodig is, zodat jouw paard een fijne plek vindt in de kudde.

Liefs,
Kathi ♥