Blog

Studie over paardenloopbanden

We weten dat het goed is voor onze eigen conditie als we af en toe op de loopband gaan staan. Recent onderzoek heeft aangetoond dat dat ook een goede training is voor paarden.

Wetenschappers aan de universiteit van Californië hebben samen met onderzoekers van de Japanse Racevereniging onderzocht of training op de loopband racepaarden helpt om hun aërobe capaciteit te ontwikkelen, zonder het risico op blessures. Aërobe training kan gedurende lange tijd volgehouden worden zonder dat zich daarbij melkzuur ontwikkelt. Dat zorgt ervoor dat de dieren vermoeid raken. 

Twaalf jaarling volbloeden werden acht maand lang onderworpen aan een van de drie verschillende trainingsregimes. Een controlegroep werd op de gewone manier onder het zadel getraind. Een andere groep werkte een dag per week intensief op een paardenloopband, als aanvulling op het gewone werk onder het zadel. De derde groep kreeg ook wekelijks loopbandtraining, maar dan slechts twee maanden lang. De paarden werden niet gereden op de dagen waarop ze loopbandtraining kregen. 

De wetenschappers onderzochten de paarden op regelmatige basis. Geen enkel paard raakte kreupel tijdens de studie. Alle paarden ontwikkelden in die acht maanden meer aërobe capaciteit, maar bij de groep die wekelijks een dag op de loopband trainde gedurende de hele periode, ontwikkelde die veel meer in vergelijking met de controlegroep. De wetenschappers onderzochten ook de hartslag bij de paarden. Die werd bij alle groepen lager. De hematocrietwaarden (hematocriet is het volume dat de rode bloedcellen innemen in het totale bloedvolume) en de hemoglobineconcentratie (een speciaal eiwit dat zuurstof door het bloed draagt) stegen bij de groep die acht maanden lang wekelijks op de loopband stond. Een stijging van deze stoffen betekent dat er meer zuurstofdragers in het bloed zijn en dat vergemakkelijkt de atletische activiteiten. 

Trainers van jonge racepaarden zijn ook bezig met blessures en dus verwelkomen ze elke methode die onnodige druk op het skelet van het paard vermijdt. Professor James Jones zegt dat loopbanden erg duur zijn, en dat kan verklaren waarom ze momenteel geen deel uitmaken van het trainingsprogramma van de meeste paarden.

Het volledige wetenschappelijke artikel kan je hier lezen.

Eindelijk is het zover – arriveren bij LDE

Eindelijk is het zover en de dag van je vakantie is gekomen. Voor de ene is het het normaalste van de wereld om met je paard op pad te gaan. Voor de andere is het toch een beetje spannend. Hieronder leggen wij uit hoe de afloop er meestal uitziet en wat je kan verwachten van je eerste dag.

Inchecken is bij ons normaalgesproken vanaf 15.00 uur mogelijk. Is het heel warm op je reisdag? Laat ons dan weten als je heel vroeg of heel laat wil rijden en dan bespreken wij graag de mogelijkheden met jou. Het handigste is als je ons laat weten wanneer je ongeveer arriveert, zodat we voor je klaarstaan als je er bent en je persoonlijk kunnen verwelkomen. Schrik niet, als je voor een gesloten hek staat. Dit houden we ten alle tijden dicht om veiligheidsredenen. Zeker omdat er veel vakantiepaarden zijn, die nog niet vertrouwd zijn met de omgeving vinden we dit belangrijk.

Je kan de linker kant van het hek open schuiven. Zijn we er nog niet? Bel ons dan graag!

Als volgende stap helpen we jou je paard(en) van de trailer te halen. Geen stress – je vakantie is zonet begonnen!

We raden altijd aan om de paarden eerst in hun nieuwe stal te zetten. Zo kunnen ze in alle rust ‘landen’ en even tot rust komen. De meeste paarden willen dan ook als eerst plassen omdat ze tijdens de rit in moesten houden.

In de tussentijd laten wij jou graag alles zien: 

  • De kasten
  • De wasplaats
  • De wei
  • En natuurlijk je eigen verblijf!

Fotoshoot op het strand